Hollandse kleiklinkers of gebakken kleiklinkers

 • Deze klinkers zijn, zoals de naam doet vermoeden, gemaakt van klei. Ze verschillen van bakstenen omwille van de hogere temperatuur waarop ze worden gebakken. Voordeel van deze kleiklinkers is wel dat ze minder poreus zijn. Het bakken op 1 100 °C zorgt ervoor dat de kleiklinkers harder zijn, minder water opzuigen en dus ook niet stuk vriezen in de winter.
 • De kleiklinkers zijn te verkrijgen als hergebruik klinkers (dit zijn klinkers die ooit al dienst hebben gedaan in een weg en nadien werden opgebroken) in 4 verschillende formaten (breedte x lengte x hoogte):
  • keiformaat: 10cm x 20cm x 8-9cm
  • dikformaat: 7cm x 20cm x 8-9cm
  • waalformaat: 5cm x 20cm x 8-9cm
  • rijnformaat: 4,5 cm x 18 cm x 8 cm
De kleur of het uitzicht van de oude kleiklinkers is zeer partijgebonden. Sommige partijen zijn hoofdzakelijk geel/bronskleurig, anderen dan weer eerder paars, rood of bruin. Het mooiste en meest unieke effect wordt echter verkregen door een mix van al deze kleuren te gaan maken. Het toepassingsgebied van kleiklinkers is groter dan doet vermoeden. Zowel in inritten, parkings, tuinpaden als terrassen worden kleiklinkers teruggevonden.

De combinatie van enerzijds het rustieke karakter en anderzijds het vlakke oppervlak van deze gebakken kleiklinkers, maakt dat het eveneens mogelijk is om inkomhallen en orangeries te bestraten met kleiklinkers. Dit geeft het geheel een erg bijzondere uitstraling.

Door gebruik te maken van verschillende formaten zijn verschillende legpatronen en unieke combinaties mogelijk. Combinaties met kasseien of blauwe hardsteen bieden ook heel wat perspectief.

 • Kleiklinkers worden ook nog steeds nieuw gemaakt en gebakken. Deze nieuwe exemplaren hebben een strakkere look waardoor ze niet alleen in landelijke tuinen mooi tot hun recht komen. Ook in moderne tuinen zijn kleiklinkers voortaan perfect in te passen. 

Hoewel nieuwe kleiklinkers in talrijke kleurennuances verkrijgbaar zijn, moet er vermeld worden dat slechts 3 formaten voorhanden zijn: het rijnformaat, waalformaat en dikformaat.